Kao i svaka oblast koja se kao takva u savremenom dobu razvija i napreduje, psihoterapija se sreće sa još jednim izazovom. Naime, brojna sredstva komunikacije digitalnog doba su pred nama i omogućavaju nam da jedni drugima budemo bliži i na najbrži način uradimo ono što želimo u svakoj od oblasti naših interesovanja i potreba. Zbog čega kažemo izazov? Izazov predstavlja sam odlazak na psihoterapiju, a kada na to još dodate javljanje putem interneta, javljaju se nove sumnje. Klijentima može delovati neozbiljno ili će reći: „Gde ste Vi, da ja ipak dođem do Vas?“… Psihoterapija putem interneta predstavlja sve veći trend u svetu iz puno razloga koji idu klijentima u korist. Razlog zbog kojeg sam se odlučio na pisanje ovog teksta jeste motivisanost za povezivanjem i pružanjem psihoterapijskih usluga osobama koje ne žive u istom gradu u kome psihoterapeut živi, kao i osobama koje su poreklom sa „naših prostora“, sa Balkana a nalaze se u državama širom sveta, na svim kontinentima, koje je posao, ljubav ili nešto treće odvelo u daleke zemlje.
Internet nas sve spaja, zašto onda u ovim okolnostima osoba koja živi u Americi, Australiji ili negde širom Evrope, a sa naših je prostora, ne bi potražila stručnu pomoć od osobe koja je za to edukovana a poreklom je sa istog podneblja. Može se pretpostaviti da stručnjak sa njihovog podneblja ima sličan ili isti mentalitet, bez jezičkih barijera, razume prirodu problema i što je takođe od velike važnosti, cena tretmana je povoljnija. Cena usluga u gotovo svim oblastima koje se pružaju u našoj zemlji daleko su jeftinije od usluga u inostranstvu. Ono što je bitno znati jeste da ćete dobiti jednako kvalitetnu uslugu koja je ekvivaletna svetskom ili evropskom standardu jer su edukacije zasnovane po univerzalnim principima koje određeni psihoterapijski pravac zastupa svuda u svetu. Kada o svemu navedenom razmislite možda se i zapitate zašto se do sada niste već javili i potražili stručnu pomoć „naših ljudi“. Evo i nekoliko razloga koji jasno definišu psihoterapiju putem Skype-a:

1. Praktično je.
Ne morate odlaziti do kancelarije terapeuta. Takođe skraćuje vreme jer ne morate putovati do psihoterapeuta i lako možete uklopiti seansu u svoje radne aktivnosti.

2. Efikasno je.
Putem online psihoterapije lakše možete doći do terapeuta koji će odgovarati Vašim potrebama i povećava verovatnoću da ćete ostati na tretmanu.
Sprovedene studije su pokazale da je online terapija jednako efikasna kao i terapija uživo.

3. Omogućava Vam izbor.
Više niste ograničeni na lokalne psihoterapeute. Imate pristup celokupnoj zajednici licenciranih psihoterapeuta i psihoterapeuta u superviziji.

4. Zagarantovana privatnost.
Niko ne mora znati da koristite usluge psihoterapeuta. Pravilima o privatnosti i poštovanjem profesionalne etike sve informacije su zaštićene.

5. Omogućava uštedu.
Time što ne morate odlaziti kod psihoterapeuta, štedite na putnim troškovima, vremenu koje možete posvetiti prijateljima, deci, drugim obavezama i aktivnostima.

Psihoterapija putem interneta Vam daje velike mogućnosti u smislu da sami možete odabrati mnoge od karakteristika terapeuta, niste usmereni samo na terapeute iz Vašeg okruženja. Na ovaj način dostupni su Vam svi pa tako možete birati psihoterapijsku orijentaciju psihoterapeuta u zavisnosti od problema zbog kojeg se javljate na tretman, zatim pol terapeuta, godine starosti terapeuta, karakter i tip ličnosti terapeuta, cenu seanse… Svakako je povećan i nivo privatnosti jer ne morate odlaziti na tretman već iz mirnog okruženja svog doma možete biti sigurni da niko neće znati da ste na psihoterapiji. Verovatno Vam je poznato i to da mnogi ljudi lakše nešto komentarišu, kažu, napišu kada su udaljeni i na neki način sigurni. To je još jedan momenat u online psihoterapiji koji radi sam za sebe i doprinosi psihoterapijskom procesu.
Puno toga je pohvaljeno u ovom tekstu i deluje savršeno, pitate se ima li skrivenih mana. Sigurno je da ih ima ali je njihov procenat jako mali i lako rešiv. Pored nestanka struje, interneta, ponekad nesavršenog zvuka u slušalicama evo i primera iz prakse koji bi mogao predstavljati problem koji je recimo sledeći:

„Depresivna osoba koja retko izlazi is svog stana, socijalno inhibirana, lenja, bez energije za život, bez interesovanja, sedi kod kuće u pidžami i nalazi se na online psihoterapiji.“

Deluje kao da ovoj osobi nema pomoći a pogotovo ukoliko nastavi da sedi pred računarom još jedan sat nedeljno u toj istoj sobi iz koje inače i ne izlazi. Dolazak takve osobe na psihoterapiju bi već učinio mnogo za takvu osobu jer bi njeno spremanje i odlazak na psihoterapiju bio lekovit jer bi takvu osobu izvukao iz svakodnevne rutine i pokrenuo je na aktivnost. Ovaj nedostatak može se prevazići brojnim zadacima koje klijent treba da ispuni između dve seanse i predstavlja lak način za rešenje naizgled velikog problema. Naravno postoji nekolicina ovako sitnih problema koji su praktično rešivi.
Dakle rešenje postoji, ne čekajte više ni jedan tren već krenite u potragu za Vašim psihoterapeutom, ma gde se on u svetu nalazio. On je spreman za Vas i čeka da Vam pomogne. Srećno.

Leave a reply