Jedan od mitova vezanih za partnerske odnose je i taj da se kompatibilni partneri nikada ne svađaju, da u stabilnoj vezi nema svađa ni rasprava i da je pojava nesuglasica signal da nešto nije u redu.

Zapravo, ništa nije dalje od istine, čak ne mogu a da se ne zapitam kako bi i opstajale veze ako bi svi razmišljali na isti način.

Konflikt u partnerskom odnosu je neizbežan i do njega će doći pre ili kasnije. Parovi koji ignorišu stvari koje im ne odgovaraju ili smetaju, koji potiskuju nesuglasice, nađu se u situaciji da one kad-tad izbiju na površinu, često u „promenjenom obliku” ili „nakupljene”, što onda dovodi do još većeg nesporazuma i većih izazova.

Najčešći razlozi neslaganja u vezi ili braku su: šta je čija uloga i dužnost, organizacija vremena, zatim stavovi koji se odnose na pitanja roditeljstva, finansija, stambenog prostora, odnosa sa porodicama porekla i prijateljima, ljubomora, seks.

Pre svega je potrebno razjasniti značenje konflikta . Pod pojmom konflikt podrazumevaju se  nesuglasice odnosno različita ili suprotstavljena mišljenja vezana uz određenu temu kao i rasprava s drugom osobom na datu temu. Nemoguće je biti u bliskom odnosu sa drugom osobom a da do takvih situacija ne dođe.

Konflikt je sukob dve suprotstavljene želje ili stava, ne dve osobe, nego njihovih želja i stavova.

To podrazumeva da se rasprava vodi o  željama i stavovima, a ne o tome ko je kakav, ko je kriv, jer ukoliko „skliznemo“ u sukob dve osobe, to često bude praćeno “teškim rečima” i uvredama. U tom slučaju,  osobe više ne raspravljaju o predmetu sukoba, već jedna o drugoj, što ostavlja trajne posledice po njihov odnos.

Konflikti su pre svega neizbežni i ostavljaju prostor da kada postoji neslaganje u važnim pitanjima, razmenimo mišljenje, stavove,  različite želje i argumente, i omogući da se bolje razumemo, da shvatimo šta ko želi ili ne želi i da vidimo šta možemo da uradimo povodom toga, a samim tim i doprinosi poboljšanju odnosa između dvoje ljudi.

Konflikt je je prilika za rast, ako se pod konfliktom misli na strastan razgovor ili polemiku u kojoj učesnici imaju ravnopravne pozicije, u kom nijedan od učesnika nije superioran, nijedan od partnera se ne oseća osujećeno ili uskraćeno za pravo da iznese svoj stav, gde nema kritikovanja i omalovažavanja i dovodi do određenog konstruktivnog rešenja, pa čak  i ako je rešenje da se slažemo da se ne slažemo u stavovima.

Sve dok konflikt ne prelazi granicu verbalnog, fizičkog i emocionalnog nasilja, dok su oba partnera spremna na timski rad, postoji šansa za rast i razvoj. Osećaj još veće intimosti i povezanosti, kako sa sobom tako i partnerom koji proizilazi iz uspešno razrešenog konflikta, biće nagrada sama po sebi.

Leave a reply