O razvoju mladih se pisalo i pisaće se . Da li je puberteta bilo ranije ili ga nije bilo, pa to ostavimo babama da pričaju i žale se jedna drugoj. Zašto ? Jer dragi roditelji vaša deca se dešavaju vama sada i vi njima.

Međutim jedno treba imati na umu , ako tek počnete da mislite o svom detetu kad se pojavi problem u ponašanju , znajte da ste zakasnili . Rađate se sa svojim detetom i razvijate se zajedno sa njim tokom godina . Kad uđe u adolescentski period sve što je bilo nezavršeno, nezalečeno , neizrečeno, samo se pojavljuje i postaje izraženije .Ako ste postavili dete između sebe i svog partnera čineći ga lojalnim, i to ima svoju cenu . Lojalnost traži svoju naplatu. Ako ste dresirali dete , znajte da dresera ima još mnogo van vašeg stana i svi traže svoje ljubimce. Ako ste detetu stvorili nerealnu ideju veličine , rizikujete da mu je sve malo i da se olako prelazi granica ,jer mu se može.

Ne ne mislim da roditelje treba toliko kritikovati , i pristalica sam toga da je biti roditelj danas, najveći izazov i da nemate mnogo podrške u sistemima . Ali ipak sve može biti od koristi ,ako ste dovoljno istrajni i usmereni na dobrobit svog deteta.
U svom dosadašnjem iskustvu sa decom različitog uzrasta u jedno sam sigurna. Deca i mladi su surovo iskreni i imaju odličnu sliku i sebe i sveta .Kada saopštavaju floskule koje su usput pokupili ,jasno je i njima da su lažne i da njima ne pripada ta misao. Da , znate mladima je savršeno ok reći da je nešto laž. Samo odrasli „pakuju“ svoje reči u društveno prikladan kontekst.

Grešiti je ljudski . Najznačajnija poruka za decu i mlade . I najveća patnja roditelja .Jer tako je lako polagati pravo na lične greške kad si odrastao . A tako malo te slobode dajemo deci.

Roditeljstvo je danas na velikom ispitu , sada kada je naš celokupni život izložen na internetu. Prikazujemo sve od ljubavi do mržnje, od bolesti do provoda,svaku misao i svaku sumnju. Čini se kao da smo svi u konstantnom self-marketingu,ali u svakoj oblasti , a trebalo je samo da se promovišemo u oblasti posla. Roditeljstvo je oblast u kojoj sve maske padaju , i gde je naša celokupna ličnost na ispitu. Ali nigde tako ekstremno ,tako duboko kao u periodu adolescencije našeg deteta. Roditelji i njihova deca prolaze kroz transformaciju zajedno ,rušeći staro i stvarajući novo.
U suštini dobro je znati, da će i ovaj proces odrastanja vas i vašeg deteta proći. Prolazićete sa manje ili više straha , uspeha, trzavica , dan za danom. Kada baš postane teško i osećanje „kao da smo u ćorsokaku“ vas prevlad, dobro je i uvek se treba obratiti za pomoć i podršku.

Leave a reply