Svako od nas želi da nas partner čuje i vidi, razume i bude zainteresovan za ono što želimo da podelimo sa njim ili njom.

Parovi koji dolaze na partnersku terapiju, kao jedan od razloga za dolazak ili uzroka problema  vrlo često navode lošu komunikaciju. Parovi najćešće upadaju u začarani krug u kome se smenjuju napad i odbrana ili napad i povlačenje.

Kako bi ste razumeli obrazac, slikovito,  to obično izgleda tako što čim jedan od partnera nešto kaže, drugi to doživljava kao napad ili kritiku i pokušava da se odbrani, više ni ne slušajući šta je zamerka ili uzrok nezadovoljstva ili se pak povuče, odustane jer mu mu je već preko glave uvek istih priča, optužbi i prebacivanja. Neretko dože i do vike, galame, eskalacije ili povlačenja, ignorisanja i zida ćutanja koji može potrajati danima. U oba slučaja, oboje ste povređeni, neispunjenih potreba, sa osećanjem da vas partner/ka ne razumeju, ne čuju, bez interesovanja za sve ono što želite da podelite.

Kako biste unapredili razumevanje između sebe i svog partnera, prekinuli začarani krug pokušajte da, za početak, budete iskreni i otvoreni u izražavanju svojih misli i osećanja. Otvorenost i iskrenost olakšavaju razumevanje. Posvetite pažnju onome što vaš partner govori. Postavljajte pitanja, potvrđujte da ste razumeli, i budite prisutni tokom razgovora. Izražavajte se na jasan i razumljiv način. Pokušajte da izbegnete pretpostavke i budite direktni u onome što želite da kažete.

I  ključno, pokažite razumevanje i saosećanje prema osećanjima i potrebama partnera, pokušajte da razumete šta je to što partner ili partnerka pokušava da vam poruči, šta je to što mu je zaista potrebno. Pokušajte da sagledate stvari iz perspektive svog partnera, sa njihove tačke gledišta. Prihvatite da ste vi i vaš partner različiti i da imate različite načine razmišljanja i reagovanja na stvari.

Razgovarajte redovno o stvarima koje su vam važne. Ne dozvolite da se sitnice nagomilavaju. Budite strpljivi, razumevanje zahteva vreme.  Možda razgovori  neće odmah postati bolji i manje izazovni,  upadaćete povremeno u začarani krug ali sa strpljenjem i posvećenošću, možete unaprediti vašu međusobnu komunikaciju.

Pokušajte da uvedete nove obrasce u međusobnim razgovorima i sagledate kako će se odraziti na vašu komunikaciju i razumevanje između vas i vašeg partnera. Verujem da ćete vrlo brzo primetii boljitak. Ukoliko vam je potrebna podrška i pomoć, tu smo za vas.

Leave a reply