Uverenje da je psihoterapija samo za mentalno bolesne ili psihički slabe osobe polako se menja. Činjenica da smo nekad trebali ‘psihološku pomoć’ i strah da o tome niko ne sazna postoji još u nekim manjim sredinama ili nekim osobama koje više drže do mišljenja drugih nego svojih potreba.

Ipak, sve je više osoba koje su spremne potražiti pomoć psihoterapeuta. U svojim životnim krizama ili nepovoljnim okolnostima osećaju da se vrte u začaranom krugu i ne vide značajne pomake. Primiti u tim trenucima pomoć neutralne, školovane osobe koja će bez osuđivanja razumeti situaciju, biti diskretna i omogućiti vam sigurnu atmosferu u kojoj sve što vas muči može izaći slobodno na površinu–od neprocjenjive je koristi.

Sve što izađe iz vas više nema moć da vas guši, da vam stvara pritisak i da vas kontinuirano preplavljuje. Ono što kažete vas oslobađa i nije više u vama, nego ispred vas. Psihoterapeut vam pomaže nositi taj opterećujući deo na način da zajedno baratate njime i pronalazite sigurne načine odnošenja prema problemu. To je prilika za sticanje novih uvida do kojih vas psihoterapeut vodi. Novi uvidi menjaju vaš odnos prema problemu, menjajući vas. Promenjeni vi sasvim drugačije delujete i zračite u svojoj okolini pa se i ona drugačije postavlja prema vama. I eto promene!

Da ste znali, potražili biste psihoterapeuta i ranije!

Leave a reply