Jačanje ličnih kapaciteta

Usavršavanje i jačanje psiholoških kapaciteta pojedinca koje kroz razvoj ključnih veština obezbeđuje sve što je neophodno za lični razvoj, uključenost u društvo i zapošljavanje kao odgovore na izazove globalnog društva (emocionalna pismenost, veštine komunikacije, prepoznavanje i prevazilaženje stresa, motivacija, trening asertivnosti, donošenje odluka, ljubavni odnosi, tugovanje…).

Šta je motivacija?

Motivacija je ono što te pokreće, izaziva određeno željeno ponašanje; ono što te vuče napred da ostvariš određeni cilj koji mora da bude jasno definisan.

Šta je pravilno postavljen cilj?

Pravilno postavljen cilj je, između ostalog, onaj za koji tačno znaš kako treba da izgleda kada bude ostvaren, a ne nešto od prilike, tipa dobar posao, puno para ili lepa putovanja. Takođe, moraš tačno da znaš šta ćeš da uradiš da bi postigao taj cilj, i svaki dan da preduzmeš akciju ka njegovoj realizaciji. A kada svaki dan radiš na ostvarenju svog cilja, svaki dan postižeš male uspehe, znaš tačno zašto to hoćeš da postigneš, onda ti je lakše da sam održiš motivaciju, a ne samo da slušaš motivacione govornike.

KAKO ODRŽATI MOTIVACIJU?

FOKUS

Niko ne postiže odličan fokus preko noći. Bitno je da uložiš vreme, isplaniraš dan, isplaniraš sve poput toga kad i šta jedeš, kada treniraš, kako ne bi vreme predviđeno za posao trošio na dodatno razmišljanje o tome šta treba da se uradi. Ono što može pomoći sa fokusom je pravljenje pauza, meditacija i redovno vežbanje.

S KIM SI TAKAV SI!

Ako si okružen ljudima koji ne rade ništa po ceo dan, teško ćeš biti motivisan da se jedini cimaš i radiš više od ostalih. Zahvalan sam što sam u životu okružen ljudima koji su mnogo uspešniji od mene, od kojih puno mogu da naučim i koji me na dnevnom nivou inspirišu svojim načinom poslovanja, življenja, organizacije vremena… Okruži se ljudima koji ti pomažu da budeš bolji, a ne onima sa kojima tapkaš u mestu.

PODELI SVOJE PLANOVE SA OKRUŽENJEM

Kada podeliš svoje planove sa okruženjem, preuzimaš potpunu odgovornost za njihovo ostvarenje i time daješ sebi podsetnik da se ne opustiš, jer sada i drugi imaju to očekivanja od tebe, a ne samo ti.

IZBEGNI EMOTIVNE VAMPIRE

Najbolje je ignorisati ljude koji svesno ili nesvesno pokušavaju da osujete vaše planove, samo zato što oni sami nisu sposobni da tako nešto ostvare. Po cenu da sedite sami po ceo dan u stanu, izbegnite emotivne vampire, dok ne upoznate ljude koji vam odgovaraju.

IZBEGNI MULTI TASKING!

Nemoj raditi 5 stvari u isto vreme. Odredi vreme za sport, jelo, rad, čitanje, pisanje, ali odredi i vreme za koje nećeš raditi apsolutno ništa. 

Još tekstova

 • Depresija

  Bezvoljnost, nemotivisanost, gubitak energije, volje i životne radosti.

 • Stres

  Problemi na radnom mestu i u školi, nemogućnost učenja, burn out sindrom (sindrom izgaranja).

 • Fobije

  Fobija je neosnovan ili iracionalan strah od objekata, ideja ili situacija.

 • Porodična psihoterapija

  Seksualno funkcionisanje, nerazumevanje, gomilanje nezadovoljstva.